Inspiroivien naisten Online-kahvit

Eilen 08.07.2021 pidimme toisen Inspiroivien naisten Online-kahvilan, jossa Afrah jakoi oman tarinansa: Olen Afrah Al Bayaty, suomalais-irakilainen nainen. Synnyin Suomessa 42 vuotta sitten. Syntymäni ja lapsuuteni aikana Suomessa oli Suomi hyvin erilainen kuin nyt. Minun kaltaisiani lapsia ja nuoria oli Suomessa vain kourallinen. Me tunsimme kaikki toisemme tavalla tai toisella. Muut ihmiset taas alleviivasivat aika usein erilaisuuttani. Se mahdollisti oman identiteettini tutkiskelun, mutta sai minut kokemaan myös ulkopuolisuutta tässä maassa.


Nykyisin, kun minulta kysytään taustastani vastaan olevani Suomen irakilainen ja arabi. Oman identiteetin löytäminen ei ollut kuitenkaan sileä tie. Välillä oli vaikeitakin aikoja ja pohdin kovastikin sitä, kuka minä Afrah oikein olen? Oman taustan ja uskonnon aktiivinen tutkiminen auttoivat minua kuitenkin löytämään oman identiteettini. Kun opin ymmärtämään omia juuriani ja islamin uskontoa, opin ymmärtämään myös itseäni paremmin. Tärkeä tuki tässä prosessissa olivat myös perheeni ja läheiseni. Myös Turkkiin muuttaminen kahdenkymmenen ikävuoden korvilla oli avuksi. Rakastuin Turkkiin, koin sen nopeasti kodikseni ja opin myös sen kielen nopeasti. Siellä asuminen vahvisti  erityisesti uskonnollista identiteettiäni. 

Suomessa autan sekä työkseni että vapaa-ajallani maahan muualta, erityisesti Syyriasta, hiljattain muuttaneita. Heidän tukemisessaan voin hyödyntää kielitaitoani ja lisäksi kulttuurista ymmärrystäni. Lisäksi toimin yrityskonsulttina henkilöille, jotka haluavat perustaa yrityksen Suomeen. Konsultaation avulla tuen ja neuvon henkilökohtaisesti joko Suomessa tai Suomen ulkopuolella asuvia, jotka haluavat perustaa yrityksen Suomeen.

Vapaa-ajallani olen myös monessa mukana. Toimin Turun islamilaisen yhdyskunnan hallituksen tiedotus- ja viestintävastaavana. Se tarkoittaa esimerkiksi yhdyskunnan sosiaalisesta mediasta vastaamista ja vastuuta yhdyskuntaan suuntautuvista vierailukäynneistä. Yhdyskunnan kautta olen ollut mukana myös erilaisissa uskontodialogia edistävissä projekteissa ja tehnyt yhteistyötä niin sisäministeriön kuin Kirkon Ulkomaanavun kanssa. Yhdyskuntatehtävien lisäksi olin esimerkiksi ehdolla myös viime kunnallisvaaleissa. 

Erilaiset vaikuttamistehtävät ovat olleet osa elämääni pitkään. Minulle tärkeää on pyrkiä vaikuttamaan yhteiskuntaan. En voisi kuvitella ”vain eläväni”. Itse vaikuttamistehtäviin olen kuitenkin päätynyt ikään kuin vahingossa. Usein se menee niin, että yksi tehtävä johtaa toiseen ja sitä sitten ikään kuin vähän innostuu. Se lisää halua tehdä voitavansa, antaa oma panoksensa. Aika usein sitä myös pyydetään mukaan, koska on aktiivinen. Tällaiset tilaisuudet antavat mahdollisuuden tehdä hyvää. Itse haluan uskoa, että tekemilläni asioilla on yhteiskunnallinen vaikutus, ja se tunne lisää drivea tehdä ja antaa, jopa loma-aikoina. 

Omia esikuviani ovat useammat, edelleen elämässäni mukana olevat erityisen tavalliset tai tavallisen erityiset, vahvat, itseäni vähän vanhemmat naiset. Nämä naiset ovat olleet tukena elämässäni ja heillä on ollut tätä kautta suuri vaikutus omaan elämääni. 

Erityisen tärkeäksi koen pyrkiä edistämään Suomeen muualta muuttaneiden naisten työllistymistä. Olen perustanut erään toisen naisen kanssa yhdistyksen, joka keskittyy konkreettisesti muualta Suomeen muuttaneiden naisten työllistymisen edistämiseen. Työ on mielestäni yksi tärkeimmistä tavoista löytää oma paikka suomalaisessa yhteiskunnassa. Muita tärkeitä asioita ovat suomen kielen oppiminen ja toki kouluttautuminen. 

Suomeen muualta muuttaneita naisia neuvon olemaan aktiivisia ja käyttämään suomalaisen yhteiskunnan tarjoamat mahdollisuudet hyväkseen. On tärkeää, että naiset tavoittelevat omia unelmiaan: unelmatyötä, unelma-ammattia, mitä se onkaan, unelmat ovat tärkeitä ja auttavat oman paikan löytämisessä. Toisaalta haluan myös muistuttaa, että toisinaan unelmien tavoittelussa tarvitaan myös muita tueksi ja kannustan erityisesti, että naiset kysyvät apua ja tukea —minulta tai keneltä tahansa muulta.

Tervetuloa Espoon monikulttuuriset lapset ja nuoret ry:n suosittuun vanhempien ja lasten Vahvemmaksi vanhemmaksi -ryhmätoimintaan! Tapaamme ...