VAALIPANEELIN JÄLKIMAININGEISSA: NOLLATOLERANSSI VERKKOHÄIRINNÄLLE!

On kulunut viikko siitä, kun Niceheartsin kanssa järjestämämme vaalipaneeli joutui vastenmielisen rasistisen ja seksuaalisen verkkohäirinnän kohteeksi. Olemme kiitollisia saamistamme kannustavista viesteistä ja siitä, että Helsingin Sanomat noteerasi tapahtuneen tällä jutulla. 

Virtuaalinen vaalipaneeli jouduttiin keskeyttämään rasistisen hyökkäyksen vuoksi Espoossa – ”Teko on surullinen, vastenmielinen ja tuomittava”, sanoo järjestäjä. https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007946522.html 

Yhteiskunnallisesti vaalipaneeliimme kohdistunut häirintä on vakava teko. Se linkittyy laajempaan kokonaisuuteen: VERKKOHÄIRINTÄÄN, RASISMIIN ja MUUHUN KIUSAANTEKOON, josta edelleen keskustellaan suomalaisessa yhteiskunnassa aivan liian vähän. Verkkohäirinnän kohteena ovat erityisesti rodullistetut, ja etenkin poliittiset vähemmistöt, poliitikot ja aktivistit. Sen kohteeksi voi joutua kuitenkin ihan kuka vain.

Vaikka järjestömme hallituksen jäsenet ovat kukin yksityishenkilöinä joutuneet joko verkossa tai todellisessa elämässä häirinnän kohteeksi, järjestönä vaalipaneeliin kohdistunut isku oli meille uusi tilanne. Se herätti yhdistyksemme uudella tavoin pohtimaan verkossa järjestettävään toimintaan liittyviä turvallisuuskysymyksiä. Lisäksi se sai meidät pohtimaan sitä, miten turvataan kesäkuussa (13.6.) järjestettävien kunnallisvaalien ehdokkaiden vaalityö: miten luodaan niistä meille ja etenkin vaalityötä tekeville ehdokkaille turvalliset, ihan aidosti, meidän kaikkien vaalit? 

VERKKOTURVALLISUUTTA on toki tärkeää pohtia myös laajemmin. Espoon monikulttuuriset lapset ja nuoret ry on saanut tapahtuman jälkeen useita viestejä erityisesti järjestöiltä. Niistä piirtyy kuva verkkohäirinnästä yleisenä myös järjestökentän toimintaan kohdistuvana ilmiönä. Verkkohäirinnän yleisyyttä on tutkittu Suomessa erilaisin selvityksin. Esimerkiksi rikosuhritutkimuksen (2019) mukaan yli puolet suomalaisista on joutunut verkkorikollisuuden mukaan lukien verkossa tapahtuvan häirinnän uhriksi. Planin (2020) selvityksen mukaan 42% 15-24-vuotiaista tytöistä on itse joutunut verkkohäirinnän kohteeksi ja 86% on havainnut sosiaalisen median alustoilla toiseen henkilöön tai ihmisryhmään kohdistuvaa häirintää. Selvitysten luvut kertovat siitä, miten merkittävien kysymysten äärellä ollaan. 

Jokaista meistä, niin järjestöistä kuin yksilöistä, tarvitaan verkossa tapahtuvan häiriköinnin vastaiseen työhön. Siihen on puututtava! Olemme tehneet yhdessä Nicehearts ry:n kanssa meidän vaalipaneeliimme kohdistuneesta iskusta rikosilmoituksen ja kannustamme osaltamme muita raportoimaan häirintää myös eteenpäin. Jälkeenpäin reagointia tärkeämpää on kuitenkin häirintään PUUTTUMINEN. Monikulttuuristen perheiden asioita ajavana järjestönä haluamme velvoittaa ihmisiä puuttumaan erityisesti RASISTISEEN häirintään ja vihapuheeseen. Emmekä vain verkossa, vaan kaikissa niin julkisissa kuin yksityisissäkin tiloissa ja yhteiskunnan eri sektoreilla. 

Vaalipaneeli oli todella valitettava ja vastenmielinen tapahtuma, mutta se teki meille näkyväksi järjestömme tekemän työn merkityksen. Lisäksi se avasi meidän silmämme vielä enemmän sille, millaista joidenkin ihmisten arki voi olla. Se, mikä oli meille yksi paneeli, on toisille jokapäiväistä. Tämä herätti Espoon monikulttuuriset lapset ja nuoret ry:ssä vielä vahvemman halun sitoutua kaiken häirinnän vastaiseen työhön, se kun on kuitenkin etenkin meidän, etuoikeutetummassa asemassa olevien tehtävä. 

Ps. Mitä kunnallisvaaleihin tulee, kannustamme kaikkia äänestämään (13.6.2021)! Toivotamme ehdokkaille turvallista kampanjointia ja menestystä vaaleihin.

Pps. Omiin etuoikeuksiisi voit tutustua esimerkiksi tämän etuoikeuskehän (alunperin Kimberlé Crenshaw’n intersektionaalinen viitekehys, suomentanut Michaela Moua). 

Lähteet: 

Helsingin Sanomat (28.2.2021). Virtuaalinen vaalipaneeli jouduttiin keskeyttämään rasistisen hyökkäyksen vuoksi Espoossa.

Plan (2020). Free to be online? Tyttöjen ja naisten kokemuksia verkkohäirinnästä Suomessa. https://plan.fi/sites/default/files/plan_images/verkkohairintasuomessa_raportti2020.pdf

Rikosuhritutkimus (2019)




Tervetuloa Espoon monikulttuuriset lapset ja nuoret ry:n suosittuun vanhempien ja lasten Vahvemmaksi vanhemmaksi -ryhmätoimintaan! Tapaamme ...