RETKI FAZERIN SYDÄMEEN

Espoon Monikulttuuriset lapset ja nuoret ry teki sunnuntaina 16.5. 2021 retken Vantaalla sijaitsevaan Fazerilaan.


Mikä ihmeen Fazer? 

Fazer on yksi Suomen maineikkaimmista tuotemerkeistä. Sen perustajan Karl Fazerin juuret olivat Sveitsissä, josta hänen isänsä oli muuttanut Suomeen 1800-luvulla. Hänen isänsä olisi toivonu pojastaan ehkä jotakin muuta kuin sokerileipuria, mutta niin vain Karl piti päänsä ja opiskeli Pietarissa sokerileipuriksi. 

Venäjältä palattuaan Karl perusti ranskalais-venäläisen konditorian Kluuvikadulle Helsinkiin. 
Karlin rinnalla työskenteli hänen vaimonsa Berta, joka matkusteli ja toi matkoiltaan mukanaan ideoita Fazerin resepteihin, mainoksiin ja näyteikkunoihin. Kluuvikadun Fazerista muodostui käsite. Edelleen Fazerilla on kahvila siellä.  

1897 Fazer alkoi valmistaa tehdasluontoisesti makeisia. Tehtaan ensimmäisiä makeislajeja olivat Keisarisekoitus, Iris- ja Kiss Kiss-karamellit. Makeisten vienti aloitettiin vuotta myöhemmin ja niitä myytiin aina Marokossa asti.   1908 rekisteröitiin Fazerin tavaramerkki. 1918 Fazer aloitti myös keksien valmistamisen.

Karl Fazerin kuoleman jälkeen hänen poikansa jatkoi hänen poikansa Sven Fazer toimitusjohtajana vuoteen 1955 asti.  Hänen aikanaan emoyhtiö Oy Karl Fazer Ab oli Suomen suurin makeistehdas ja yhtiö kasvoi alallaan myös Pohjoismaiden suurimmaksi. Sven Fazerin aikana Fazer julkaisi monet edelleen suosikkituotteet: Fazerin sininen (1922),Muro-keksit (1927), Vihreät kuulat (1929) ja Fazerin parhaat (1935) ja Dominokeksit (1953).

Fazerilaa, jonka yhteyteen rakennetussa vierailukeskuksessa tänään pääsimme vierailemaan, alettiin rakentaa 1953. Vuonna 1967 Fazerin johtoon siirtyi Svenin poika Peter Fazer, joka johti yhtiötä vuoteen 1987.  

1990-luvulta 2000-luvulle Fazerin historia on erilaisia kauppoja ja fuusioita niin kotimaassa kuin ulkomailla. Fazerin suosio ja tunnettuus on kuitenkin vakio ja sen valmistamat herkut maistuvat niin vanhoille kuin nuoremmille. Onkin todettava, että monikulttuurisuus on tuonut maahamme monia ihan superhyviä juttuja. Jokaiselta meistä myös varmaan löytyy oma Fazer -suosikkimme ja moniin Fazerin makeisiin linkittyy erilaisia muistoja. 

Retkellä Fazerilaan saimme kuulla niin suklaan alkuperästä ja vierailla trooppisessa puutarhassa kuin tutustua makeisten tuotantoon. Kaiken kruunasi toki herkutteluhetki makeismetsässä, jossa sai syödä mahan täyteen makeisia😍


Ps. Arvaatkos kuinka monta Mignon munaa tarvittiin kuvan pupun kokoamiseksi? Tiedätkö monesko Fazerin tuote Mignon on?






Tervetuloa Espoon monikulttuuriset lapset ja nuoret ry:n suosittuun vanhempien ja lasten Vahvemmaksi vanhemmaksi -ryhmätoimintaan! Tapaamme ...