Inspiroiva nainen Malika

 Eilen (4.8.) Espoon Monikulttuuriset lapset ja nuoret ry:n Inspiroivien naisten Online-kahvilassa tarinansa kertoi Malika. Tässä Malikan tarina: 


Olen Malika ja olen kotoisin Marokosta. Kun muutin Suomeen 13 vuotta sitten oli talvi. Näin silloin lunta ensimmäisen kerran. Minusta lumi oli ihanaa ja ihmeellistä. Otin paljon kuvia ja lähetin niitä perheelleni ja ystävilleni Marokkoon.
 
Ensimmäiset kaksi vuotta Suomessa olivat vaikeaa aikaa. En tuntenut ketään, enkä uskaltanut mennä yksin ulos. Päivät kuluivat odottaen, että mieheni tulisi kotiin töistä. Minun ajatuksenani oli alunperin ollut, että jäisin kotiäidiksi ja keskittyisin lasten hoitamiseen. Mieheni kuitenkin sai mieleni muuttumaan. Hän sanoi, että perheemme, lapsiemme ja erityisesti itseni kannalta on parempi, että opettelen suomen kielen. Näin pystyn tukemaan lapsieni kasvua suomalaisessa yhteiskunnassa ja lapseni voivat kertoa, että myös heidän äitinsä opiskelee. Motivoiduin suomen kielen opiskelusta myös, koska ajattelin, että sen opittuani en enää tarvitse tulkin tukea asioideni hoitamisessa. 

Sain pontta suomen kielen opiskeluun myös neuvolasta, josta minut ohjattiin leikkipuistoon suomen kielen kurssille ja tutustumaan muihin vanhempiin. Suomen kielen oppimisessa tukena olivat myös mieheni tytär, joka ei ymmärtänyt puhumaani berbeerimurretta. Lisäksi eräästä marokkolaistaustaisesta työntekijästä leikkipuistossa oli minulle suuri apu tässä. Hän myös neuvoi minua muissa käytännön asioissa, jotka helpottivat omaa sopeutumistani Suomeen. 

Tänään elämäni onkin hyvin erilaista. Olen onnellinen. Minulla on perhe ja työpaikka. Tällä hetkellä työskentelen Ehyt ry:n Hadiya -hankkeessa. Minulla on myös kaksi poikaa. He ovat minulle tärkein ja arvokkain asia elämässä. Kuten kaikki muutkin äidit, myös minä toivon lapsilleni hyvää elämää ja valoisaa tulevaisuutta. Haluan, että he opiskelevat ja pärjäävät elämässään. 

Poikani ovat nyt teini-iän kynnyksellä ja äitinä mieleeni nousee ihan uudenlaisia huolia. Muslimina uskon vahvasti johdatukseen ja toisaalta tiedän poikieni olevan fiksuja. Kuitenkin nuoruuteen kuuluu uusien asioiden ja rajojen testaaminen. Äitinä mietin, mitä jos poikani kokeilevat esimerkiksi tupakkaa tai ajautuvat huonoon seuraan? Pohdin, mitä minä äitinä voisin tehdä suojellakseni perhettäni? 

Minulle on tärkeää, että meillä vanhemmilla on hyvät keskusteluvälit poikien kanssa. Kysyn aina pojilta minne he ovat menossa ja kenen kanssa he liikkuvat. Tunnen henkilökohtaisesti poikieni kaikki kaverit ja heidän perheensä. Osaan myös asettaa pojilleni rajoja. Haluan rakentaa luottamusta perheen sisällä.  Toivon, että pojat tunnustavat minulle heti, jos ovat tehneet jotakin väärin esimerkiksi koulussa. On helpompi asioida myöhemmin opettajan kanssa, kun tietää mistä on kyse ja osaa tarvittaessa myös puolustaa lapsiaan.

Olen iloinen siitä, että olen jaksanut opiskella suomen kielen. Se on avannut monia ovia minulle. Muille Suomeen muuttaneille naisille sanoisinkin, että opiskelkaa suomea. Suomessa on monia paikkoja, joissa voitte saada tukea kielen oppimiseen, vaikka ette heti kurssille pääsisikään. On Nicehearts, Monika-naiset ja monet muut järjestöt, joihin voi mennä opiskelemaan suomen kieltä ja ottaa vaikka vauvan mukaan. Äidin suomen kielen taito auttaa suoraan myös lapsia. Koen, että nyt poikani voivat olla minusta ylpeitä. Nyt he eivät ajattele, että äiti ei osaa. 

Ihailen itse erästä vahvaa suomalaista naista, Minna (Amina) Taipaletta. Hän on aktiivinen ja ahkera nainen, joka on mukana monessa esimerkiksi Amal ry:ssä, joka pyrkii edistämään meidän musliminaisten asioita suomalaisessa yhteiskunnassa. Koen erityisen tärkeäksi, että meitä musliminaisia nähdään eri yhteiskunnan sektoreilla. Olisi tärkeää, että ihmiset ymmärtäisivät meidän olevan aivan tavallisia ihmisiä ja pystyvän ihan niihin samoihin asioihin, joihin myös ei-muslimit pystyvät. Huivi tai uskontomme ei tee meistä mitenkään kyvyttömiä. 

Malika Diouani toimii EHYT ry:n Hadiya-hankkeessa koulutussuunnittelijana. Hadiya-hanke edistää arabian ja somalinkielisten nuorten hyvinvointia. Lue lisää Facebookista: HADIYA-hanke tai verkkosivuilta www.ehyt.fi

#espoonmokulat
#ehytry
#naiset
#Online
#Inspiraatio
#amalry



Tervetuloa Espoon monikulttuuriset lapset ja nuoret ry:n suosittuun vanhempien ja lasten Vahvemmaksi vanhemmaksi -ryhmätoimintaan! Tapaamme ...